شما اینجا هستید
بی آبی یکی از طاق های مهندسی آب ایران را فرو ریخت

بی آبی یکی از طاق های مهندسی آب ایران را فرو ریخت
به گزارش خانه آب ایران به نقل از ایران آنلاین عدم تأمین حقابه آبشارهای جهانی شوشتر به فرو ریزش یکی از طاقهای این سازه جهانی منجر شده است. این خبری است که «بیژن حیدری» مدیر پایگاه سازههای آبی شوشتر در گفتوگو با «ایران» میگوید، اما فعالان میراث فرهنگی اعتقاد دارند عدم توجه به مرمت، بسیاری از آثار شهر شوشتر از جمله 13 سازه آبی ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو را در معرض خطر قرار داده. به گزارش روزنامه ایران فعالان میراث فرهنگی استان خوزستان پیش از این نسبت به وضعیت سازههای آبی شوشتر که در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده، هشدار داده بودند. «مجتبی گهستونی» سخنگوی انجمن میراث فرهنگی تاریانا(خوزستان) در گفتوگو با روزنامه ایران تخریب و نگرانی از خطر ریزش را تنها محدود به این طاق نمیداند و نسبت به وضعیت پل بند گرگر، تونل بلیتی، دیوارههای صخرهای خانه مرعشی و محدوده خانه وکیل در این مجموعه هشدار میدهد. به گفته وی دلنگرانیها محدود به مجموعه سازههای ثبت جهانی در محل آبشارهای سیکا نمیشود. به گزارش «ایران» 13 سازه آبی شوشتر در یک مجموعه به نام سازههای آبی در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده است. آبشارهای سیکا یکی از این مجموعه است. این مجموعه شامل، پل، پل بند و... میشود که در سطح شهر پراکندهاند. به گفته گهستونی هر کدام از این سازهها با مشکلاتی دست به گریبانند. «بیژن حیدری» مدیر پایگاه سازههای آبی شوشتر انگشت اتهام را بهسمت کم آبی میبرد و پایین آمدن سطح آب را علت ریزش یک طاق در سازههای آبی شوشتر میداند. به گفته او پایین آمدن سطح آب، ملات های ماسهسنگی طاق را سست کرده. حیدری میگوید اتفاق به آن بزرگی که در فضای مجازی منتشر شده نیست و حداکثر چهار یا پنج مترمربع از طاق فرو ریخته است! فعالان حوزه میراث فرهنگی خوزستان با توجه به نزدیکی این طاق به خانه تاریخی مرعشی، نسبت به ایجاد ترک در دیواره این خانه هشدار میدهند. مجتبی گهستونی میگوید: «نبود اراده جدی برای مرمت و استحکامبخشی و ایمنسازی در بخشهایی از سازههای آبی تاریخی و ثبت جهانی شده شوشتر از جمله دلنگرانیهای دوستداران میراث فرهنگی محسوب میشود.» حیدری هم درباره طاق فروریخته میگوید: «این طاق، جزو طاقهایی بود که بهصورت اضطراری و الحاقی برای رفع خطر ایجاد شده بود.»
به گفته مدیر پایگاه سازههای آبی شوشتر: «متأسفانه تغییر رژیم رودخانه، بر ساختار ماسهسنگی این طاقها تأثیر گذاشت و بهدلیل پایین آمدن سطح آب ملات های ماسهسنگی سست شدند.»
او میگوید:«تمهیداتی برای رفع خطر در نظر گرفته بودیم، از صبح دیروز نیز کارگاه اضطراری و فوری در محل ایجاد شد. مرحله بعدی نیز مرمت و بازسازی این طاق بر اساس مستندنگاریهایی است که از پیش انجام شده بود.»
او میگوید: «بهدلیل گستره و وسعت کار سایتهایی که در حوزه کاری ما قرار دارد نتوانستیم اقدامات پیشگیرانه را آنطور که مدنظرمان بود انجام دهیم.»
حیدری میگوید: «اگر بارندگی رخ ندهد حداکثر 20 روز آینده این طاق به شکل اولیهاش بازسازی میشود.»
مدیر پایگاه سازههای آبی شوشتر با تأکید بر اینکه نوسانات آب بر روند فرسایش تأثیرگذار است، میگوید: «طی جلسات و مکاتبات متعدد با سازمان آب و برق خوزستان بر تأمین حقابه سازههای آبی شوشتر تأکیده شده اما تاکنون میزان آب مورد نیاز تأمین نشده است.»
او میگوید: «باید حقابه سازههای آبی شوشتر برای رفع خطر تأمین شود اما متأسفانه اکنون از حداقل نیز پایینتر است.»
مدیر پایگاه جهانی شوشتر در توضیح علت این ریزش میگوید: نکات فنی در دو سه تا از طاقهای مرمتیای که سالهای گذشته اجرا شده بودند، رعایت نشده بود. بازنگری این طاقها جزوِ برنامههای کاریمان بود تا اصلاح کنیم ولی متأسفانه بهدلیل شرایط آب و هوایی و تغییر رژیم رودخانه این اتفاق به تعویق افتاد.
- برای ارسال دیدگاه وارد شوید یا ثبت نام کنید .