شما اینجا هستید

فارغ از موضوع آب به توسعه فکر نکنید

فارغ از موضوع آب به توسعه فکر نکنید

خواندن 5 دقیقه
عباس کشاورز با بیان اینکه یکی از چالش‌های پیش روی بخش کشاورزی منابع آب است، از همه کسانی که در این بخش فعالیت می‌کنند خواست فارغ از موضوع آب به بحث توسعه فکر نکنند.

به‌گزارش خانه آب ایران، عباس کشاورز در گردهمایی ملی مدیران اقتصادی و استانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران با بیان این که همه کشورها به امنیت غذایی اهمیت خاص می‌دهند، اظهار کرد: بایستی از منابع طبیعی حفاظت کنیم. یعنی هر خاکی که از بین برود یا هر درختی که بی دلیل بریده شود، مسئولیتش بر عهده ما، کشاورزان و جنگلداران است. همچنین باید به درآمد کشاورزان نیز توجه کرد.
وی اضافه کرد: اگر فعالان اقتصادی یعنی کشاورزان، کارخانه داران وصنایع درآمدشان بالا نرود، امکان پس انداز برای آنها فراهم نمی‌شود. در حقیقت توسعه از راه پس انداز ایجاد می‌شود و دولت نمی تواند منابعی را تزریق کند، بلکه بایستی به توسعه زیر بنا بپردازد.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که کشاورزی ایران کمتر از پنج چالش اصلی دارد و اغلب این چالش ها با دانش امروز و تکنولوژی قابل حل است، اظهار کرد: یکی از این چالش ها منابع آب است. خواهشم این است که در سرزمینمان هیچ کس فارغ از موضوع آب به توسعه فکر نکند. آب چالش جدی است. برخی روستاها حتی آب آشامیدنی ندارند و چاه‌ها در حال افت است. مشکل آب جدی است اما نباید ترسید.
وی در ادامه تصریح کرد: چالش دیگر ما در بخش کشاورزی این است که عملکردهای ما به طور عمومی پایین است. در کنار این چالش بهره‌وری‌ها هم پایین است و ما از یک واحد انرژی یا مقدار مشخصی آب و کود به اندازه کافی پول در نمی‌آوریم.
به گفته وی، چالش دیگر در این بخش ناپایداری منابع است‌. خاک‌ها امروز در معرض فرسایش و تحلیل هستند. حتی ناپایداری انسانی نیز وجود دارد و این نوسانات قیمت‌ها به نوسانات درآمد کشاورزان باز می‌گردد.
کشاورز در ادامه همچنین به چالش‌های فرعی بخش کشاورزی نیز اشاره کرد و گفت: بخش کشاورزی بخش اقتصادی است اما هنوز به امر تقاضا در بخش کشاورزی نپرداخته‌ایم. ما همه فکر می‌کنیم کشاورزی جای کشاورزان و حوزه‌های مرتبط با این بخش است. اما باید در نظر داشت که کشاورزی امری اقتصادی بوده و بدون تقاضا هیچ تولیدی قابل ساماندهی نیست.
به گفته وی، هیچ تولیدکننده‌ای نباید بدون توجه به مصرف‌کننده حرکت کند. بایستی مراقب مصرف کننده و تولید کننده بود. اگر رابطه‌ای بین تولید و مصرف تعریف نشود، هر دو طرف ضرر می‌کنند. همچنین فاصله میان تولید کننده و مصرف کننده بسیار زیاد است که این موضوع به نفع هیچ کس نیست.
سرپرست وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که کشور چالش های آب و اشتغال دارد، گفت: مشکل آب را می‌توانیم در بخش کشاورزی حل کنیم اما برای اشتغال بایستی برنامه ریزان فکری کنند. البته اگر تولید بالا رود، کشاورزی صنعتی شود، اشتغال نیز افزایش می‌یابد. اگر چه نمی‌توان برای همه اشتغال ایجاد کرد اما می‌توانیم به کاهش مسئله اشتغال کمک کنیم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: پایین نگهداشتن ارز باعث شد که بخش کشاورزی آزار ببیند و ما نیز با پایین نگهداشتن قیمت‌های کشاورزی باعث سرکوب این بخش شدیم، بنابراین بایستی متخصصان در این بخش کمک‌های لازم را انجام دهند.
کشاورز همچنین برون رفت از این مشکلات و چالش ها را واگذاری اختیارت بیشتر به بخش‌های خصوصی و به رسمیت شناختن هر چه بیشتر این نهادها دانست و اظهار کرد: دولت نباید در بخش کشاورزی به این حد بزرگ شود و ما آماده‌ایم همه اختیاراتمان در حد تصدی‌گری را به بخش خصوصی واگذار کنیم و سازمان تعاون روستایی بایستی پرچمدار انسجام تشکل‌ها باشد و اختیارات اجرایی، تصمیم سازی و فعالیت برای سرمایه گذاری به تشکل‌ها واگذار شود.

 

منبع خبر