شما اینجا هستید

فناوری‌های تازه دنیا برای مقابله با سیل

فناوری‌های تازه دنیا برای مقابله با سیل

خواندن 5 دقیقه
شهرهای ما در حالی با بارش کوچک‌ترین باران با مشکل روبه‌رو می‌شوند که این روزها بسیاری از کشورهای دنیا به واسطه فناوری‌های نوین می‌توانند سیل را پیش‌بینی و مدیریت کرده و آسیب‌های ناشی از آن را کاهش دهند.

دانشمندان می‌گویند با رشد شهرها، سیلاب‌ها شایع‌تر شده‌اند، چرا که زیرساخت‌های شهری نمی‌توانند نیازهای زهکشی اراضی آسفالت شده و بتنی را تأمین کنند. در حال حاضر افزایش بارش باران و بالا آمدن سطح آب، خیابان‌ها، ساختمان‌ها و تونل‌های مترو را در بسیاری از شهرهای جهان تهدید می‌کند. علاوه بر این بالا رفتن سن سدها، آنها را مستعد شکستن و آسیب می‌کند؛ ویرانی که ۱۵ سال پیش در نئواورلئان پس از طوفان کاترینا اتفاق افتاد، نتیجه شکستن یکی از سدهای قدیمی همین شهر بود. ویرانی ناشی از این سیل به حدی بود که آن زمان دولت آمریکا ۲۰۰ میلیارد دلار صرف بازسازی نئواورلئان و سایر شهرهای آسیب دیده کرد.

از سدهای متحرک تا اره‌های غول‌پیکر

اگرچه در کشور ما علم مدیریت بحران در حوزه مدیریت بحران سیل به‌روز نشده است، اما هستند کشورهایی که فناوری‌های امیدوار کننده‌ای را برای کنترل و مدیریت سیل ایجاد کرده‌اند. مثلاً در انگلستان مهندسان برای جلوگیری از جاری شدن سیل، سدهای متحرک طراحی کرده‌اند. دروازه‌های سد متحرک تامس در انگلستان که معمولاً برای عبور کشتی‌ها باز است در بارش‌های شدید و هنگام وقوع طوفان بسته می‌شوند تا جریان آب را متوقف کنند. مهندسان ژاپنی نیز همانند همتایان انگلیسی خود برای حفاظت شهرهای خود در زمان سیلاب سیستم‌های پیچیده‌ای از کانال‌ها و دروازه‌ها را ساخته‌اند که در مواقع نیاز باز و بسته شده و مانع از ورود آب به شهرها می‌شوند.
سال ۲۰۱۲ بود که دو رودخانه بزرگ در نیجریه طغیان کردند و صدها هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی زیر آب رفتند و ۱.۳ میلیون نفر بی‌خانمان شدند. پس از این اتفاق و خسارت‌های ناشی از آن بود که وزارت کشاورزی و توسعه روستایی نیجریه با یک موسسه بین‌المللی مدیریت آب در یک پروژه همکاری کردند تا خطرات ناشی از سیل را کاهش دهند. این پروژه در سال ۲۰۱۴ شروع به کار کرد. در این پروژه داده‌های مکانی حاصل از ماهواره با داده‌های دیگر در مورد رطوبت خاک، جمعیت، کاربری اراضی، توپوگرافی و الگوهای کشت به دانشمندان امکان می‌داد تا علاوه بر مناطق در معرض خطر سیل، مکان‌های بالقوه برای کشاورزی را نیز شناسایی کنند. این ابزارها به مقامات دولت نیجریه کمک می‌کند تا برای آینده برنامه‌ریزی کنند.
از دیگر فناوری‌های نوین در زمینه مدیریت سیل، به‌کارگیری ربات برای مدیریت آبراه‌هاست. آژانس محیط‌زیست انگلستان، رباتی را که از راه دور کنترل می‌شود، به کار گرفته است و از آن برای بازرسی تونل‌های زیرزمینی استفاده می‌کنند تا این مکان‌ها را در صورت امکان انسدادها تشخیص دهد و ایراد برطرف شود. این آژانس همچنین از قایق‌های کنترل از راه دور آکوستیک در بخش‌هایی از رودخانه استفاده می‌کند که دسترسی افراد به آنجا بسیار خطرناک است. آنها پالس‌های مختلف را برای جمع‌آوری اطلاعات در مورد سطح رودخانه‌ها ارسال کرده و به پیش‌بینی زمان وقوع سیل کمک می‌کنند.
علاوه بر این، قایق‌های دیگری وجود دارند که علف‌های هرز بزرگ را با یک اره‌برقی غول‌پیکر جدا و جمع‌آوری می‌کنند تا جریان رودخانه‌ها را حفظ کرده و از انسداد جلوگیری کنند. این آژانس اخیراً دوربین‌هایی با انرژی خورشیدی را در مکان‌هایی در سراسر کشور انگلستان برای نظارت بر سطح آب در مناطق مهم نصب کرده است. این دوربین‌ها به توییتر وصل شده‌اند تا در زمان بحران، اطلاع‌رسانی کنند.
این فناوری‌ها تنها بخشی از فناوری‌هایی است که در دنیای امروز برای کاهش خسارت‌های ناشی از سیل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

منبع خبر